CMI rozwiąże problem metali ziem rzadkich

10 stycznia 2013, 13:05

W związku z manipulowaniem przez chińskie władze podażą metali ziem rzadkich amerykański Departament Energii postanowił stworzyć laboratorium, którego zadaniem będzie rozwiązanie problemu niedoboru tych surowców. DoE przyznał Ames Laboratory grant w wysokości 120 milionów dolarów na stworzenie Energy Innovation Hub



Urzędy przeciwko "patentowym" zakazom sprzedaży

10 stycznia 2013, 11:26

Amerykańskie Federalna Komisja Handlu oraz Departament Sprawiedliwości wydały wspólne oświadczenie dotyczące sposobu rozstrzygania sporów patentowych. Zdaniem obu urzędów właściciele patentów opisujących podstawowe technologie, takie które umożliwiają kompatybilność pomiędzy różnym sprzętem, tylko w wyjątkowych przypadkach powinni uzyskiwać zakaz sprzedaży urządzeń naruszających ich prawa patentowe


Więzienie za Twittera

10 stycznia 2013, 10:07

Sąd w Kuwejcie skazał na karę więzienia kolejnego użytkownika Twittera. Ayyad al-Harbi, którego wpisy czyta ponad 13 000 osób, spędzi w więzieniu dwa lata za krytykowanie rządu i głowy państwa. Prawnik mężczyzny zapowiedział apelację i wyraził zdumienie wyrokiem


Leptyna reguluje średnicę dróg oddechowych

9 stycznia 2013, 14:07

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że leptyna, hormon wytwarzany głównie przez podskórną białą tkankę tłuszczową i sygnalizujący sytość, reguluje również średnicę dróg oddechowych.


Nieprzewidywalny El Nino

7 stycznia 2013, 09:14

El Niño, występująca co kilka lat anomalia pogodowa, która objawia się na całej Ziemi w postaci zwiększonych opadów i bardziej intensywnych susz, pozostanie nieprzewidywalna. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy na podstawie badań koralowców postanowili sprawdzić, czy w związku ze zmianami klimatu El Niño będzie podlegał jakimś określonym zmianom.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Co fruktoza robi z mózgiem...

2 stycznia 2013, 14:55

Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).


Ser z ludzi

24 grudnia 2012, 12:32

Christina Agapakis wyprodukowała ser, korzystając z kultur starterowych pozyskanych od ludzi. Zapomnijmy więc na chwilę o niebieskiej pleśni i zajmijmy się wszystkim, co mieszka pod naszą pachą, na stopach, dłoniach i nosach, bo tym pani biolog inokulowała świeże mleko.


Po porodzie zagrożenia niezwiązane z dzieckiem stają się mniej straszne

11 grudnia 2012, 09:25

Po porodzie kobiety mniej przejmują się zagrożeniami niezwiązanymi z dzieckiem. Zmiana w obwodach neuroendokrynnych pomaga świeżo upieczonym matkom przystosować się do stresów nowej sytuacji - opieki nad noworodkiem.


Brak reakcji starszego mózgu zwiększa podatność na oszustwo

7 grudnia 2012, 10:56

Starsi ludzie częściej padają ofiarą oszustwa, bo pewna część ich mózgu - przednia część wyspy - nie aktywuje się w odpowiednim stopniu podczas oglądania podejrzanych twarzy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy